Προσοχή στις παραλίες!

 

Τέλος Ιουλίου πια…!!!

Μπορεί η παραλία να μοιάζει ο παραμυθενιος καλοκαιρινός προορισμός, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων. Ωστόσο, αντί να ανησυχούμε μόνο για το νερό, καλύτερα να προσέχουμε και που καθόμαστε στην παραλία. Η άμμος και οι ξαπλώστρες δεν είναι καθαρά. Το βρεγμένο μαγιό και το βρεγμένο δέρμα είναι ό,τι πρέπει για να “κολλήσουν” τα μικρόβια και να περάσουν μέσα στον οργανισμό μας και ειδικά στην περιοχή γύρω και μέσα στα γεννητικά όργανα.

Μια σοβαρότερη επιπλοκή από την μη ασφαλή παραμονή στην άμμο είναι σίγουρα η ουρολοίμωξη. Η εμφάνισή της σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι καθόμαστε στην άμμο αμέσως μετά το κολύμπι όπου το μαγιό μας είναι βρεγμένο καθιστώντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων απροστάτευτη. Η φυσιολογική υψηλή θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής σε συνδυασμό με το βρεγμένο μαγιώ αποτελούν την ιδανική συνθήκη ανάπτυξης μικροοργανισμών που εισχωρούν στη περιοχή και πλήττουν τον οργανισμό.

Ένα ακόμα επικίνδυνο στοιχείο, που κρύβει η άμμος, είναι και οι μύκητες. Αυτοί χωρίζονται σε «γεώφιλους» οι οποίοι υπάρχουν στο έδαφος, σε «ανθρωπόφιλους» οι οποίοι μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων και σε «ζωόφιλους» οι οποίοι μεταδίδονται μεταξύ των ζώων. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες των μυκητών, μπορούν να προκαλέσουν μυκητιάσεις τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών.

Αν θέλεις λοιπόν να περάσεις όμορφα το καλοκαίρι σου και να προλάβασεις δυσάρεστες καταστάσεις , τότε: Aπόφυγε τη χρήση ταμπόν, ξέπλυνε καλά το μαγιό σου και μην το κρατάς πάνω σου βρεγμένο για αρκετή ώρα! Όπως επίσης, στην παραλία να κάθεσαι πάντα σε καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα και όχι απευθείας πάνω στην άμμο ή την ξαπλώστρα.

DK