Αυξήστε τις αντιοξειδωτικές ουσίες στις διακοπές σας! 🍇🍎🥬🥦🥕🍓🍋🥝🍅🍏

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενίσχυση της διατροφής μας με αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που του προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση (Α, C, E) μαζί με κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, προστατεύουν το δέρμα από τις μεταβολές που του προκαλεί η έκθεσή του στον ήλιο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα συστατικά αυτά να συνδυάζονται, γιατί έτσι παρέχουν καλύτερη προστασία και το ένα ενισχύει τη δράση του άλλου. Oι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες (μόρια που παράγονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και του καπνίσματος και επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος), εξουδετερώνοντάς τις.

Σε ποια τρόφιμα τις βρίσκουμε:

❗️Στα ζωικά προϊόντα και κυρίως στα αυγά, και στο συκώτι.

❗️Στα φρούτα και κυρίως στα εσπεριδοειδή, στα σταφύλια, στις φράουλες, στα ακτινίδια και στα μούρα.

❗️Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κραμβοειδή και κυρίως στο μαρούλι, στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στα καρότα, στην πορτοκαλί κολοκύθα, στην πορτοκαλί πιπεριά, στα κρεμμύδια, στο μοβ λάχανο και στις ντομάτες.

❗️Στα λίπη και κυρίως στο ελαιόλαδο,στο σουσάμι και στο ταχίνι.

❗️Στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα καρύδια και στα αμύγδαλα.

❗️Στο πράσινο τσάι και στη μαύρη σοκολάτα.

Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών με φωτοπροστατευτική δράση είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ρυθμίζουν τη συνεργασία των κυττάρων, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.

Σε ποια τρόφιμα τις βρίσκουμε

❗️Στα λιπαρά ψάρια και κυρίως στο σολομό, στο σκουμπρί, στον κολιό και στην τσιπούρα. .

❗️Στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα καρύδια, στα φιστίκια και στα αμύγδαλα.

Ναι, στα ολόκληρα φρούτα Το καλοκαίρι η αυξημένη εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού, με ενδεχόμενη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος και των στιβάδων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Ειναι απαραίτητο το καλοκαίρι να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, νερό και χυμούς φρούτων και λαχανικών.

DK